Hoppa över till innehåll
Frisbeegolfkiekon Valintaopas 2024

Guide För Att Välja Disc Golf Discar 2024

I disc golf är det viktigt att välja rätt disk vid rätt tillfälle. Marknaden är full av olika diskar, varav vissa passar bättre för exempelvis nybörjare. Att välja rätt disk kan kännas mycket utmanande i början. I denna guide går vi igenom saker att tänka på när du väljer en disk. Efter att ha läst denna guide kommer du enklare att hitta de discar som passar just dig och du kommer att utvecklas snabbare inom disc golf.

Flygnummer

Vi börjar med att gå igenom flygnummer för disc golf-diskar. Varje disk har flygnummer som ger en indikation på diskens flygbana. I vår webbutik hittar du flygnummer för varje disk, och många tillverkare har dessutom tryckt dem på diskens ovansida. Flygnumren anges i följande ordning:

  • Fart (Speed)
  • Glid (Glide)
  • Stabilitet (Turn)
  • Fall (Fade)

Fart

Det första flygnumret anger diskens hastighet. Ju högre hastighet, desto längre är disken designad att flyga. Hastigheten indikerar rimens tjocklek och varierar mellan 1 och 15. Generellt sett är hastigheter 1-3.5 putters, 3-4.5 närspelsdiskar, 4-6.5 midrange-diskar, 6-9 fairwaydrivers och 9-15 distance drivers. Olika hastigheter behövs för olika kast, men i grunden kräver snabbare diskar en snabbare utgångshastighet för att flyga som avsett.

Glid

Det andra flygnumret anger diskens glide. Glide beskriver diskens förmåga att hålla sig i luften. Glide mäts på en skala från 1 till 7. Ju högre glide, desto längre flyger disken i praktiken.

Stabilitet

Det tredje flygnumret anger diskens stabilitet. I disc golf pratar man ofta om överstabila, stabila och understabila diskar. Stabilitet innebär hur lätt disken böjer sig mot sin rotationsriktning. Stabilitet mäts på en skala från 1 till (-5). Ju mer understabil disken är, desto lättare är det att kasta den långt. En understabil disk böjer sig lättare åt höger under flygningen för en högerhänt spelare som kastar med forehand, och åt vänster för en vänsterhänt spelare.

Fall

Det sista flygnumret anger diskens fall (fade). Fade beskriver hur kraftigt disken böjer av åt vänster i slutet av ett kast för en högerhänt spelare som kastar med forehand, eller åt höger för en vänsterhänt spelare. Fade mäts på en skala från 0 till 6. Generellt gäller att ju mindre fade en disk har, desto bättre passar den för nybörjare.

De tre viktigaste aspekterna vid val av disc golf-disk är:

  1. Modell
  2. Vikt
  3. Plastkvalitet

1. Modell

Diskens modell är den enskilt största faktorn som påverkar dess flygbana. Discar delas vanligtvis in i fem huvudtyper: putters, närspelsdiskar, midrange-diskar, fairwaydrivers och distance drivers. Varje typ har sina egna specifika egenskaper som är designade för specifika kast:

  • Putters har trubbiga kanter och är designade för att flyga rakt med minimal fade. De är lämpliga för nybörjare eftersom deras form är bekväm i handen och de är lätta att kasta med precision. Putters används vanligtvis för raka kast och putting. För nybörjare flyger putters cirka 30-50 meter, medan professionella spelare kan kasta dem över 90 meter. Våra mest populära putters är:

Prodigy 300 Pa3

Discmania S-Line P3X

  • Närspelsdiskar är flatare än putters och används främst för närspel mot korgen. Närspelsdiskar har vanligtvis inte mycket glide, men passar ofta bra för forehandkast. För nybörjare flyger närspelsdiskar cirka 30-40 meter, medan professionella spelare kan kasta dem över 80 meter. Våra mest populära närspelsdiskar är:

Prodigy 400 A2

Innova Star Toro

  • Midrange-diskar har en något större diameter än andra diskar och de flyger lite längre än putters. Midrange-diskar används vanligtvis för precisa, raka kast med en fade i slutet. För nybörjare flyger midrange-diskar cirka 40-60 meter, medan professionella spelare kan kasta dem över 100 meter. Våra mest populära midrange-diskar är:

Discmania C-Line MD1

Clash Discs Steady Peach

Discraft ESP Buzzz

  • Fairway drivers är något snabbare än midrange-diskar, med skarpare kanter som flyger långt och fade i slutet. Fairwaydrivers flyger vanligtvis noggrant och rakt, men deras slutliga fade är större än midrange-diskars. För nybörjare flyger fairwaydrivers cirka 50-70 meter, medan professionella spelare kan kasta dem över 120 meter. Våra mest populära fairwaydrivers är:

Clash Discs Steady Soda

Discmania S-Line FD

Prodigy 400 F7

  • Distance drivers är ännu snabbare än fairwaydrivers, med platta och skarpa kanter. Distance drivers är avsedda för långa kast som har en kraftig fade i slutet. Nybörjare bör undvika distance drivers, men professionella spelare kan kasta dem över 140 meter. Våra mest populära distance drivers är:
Clash Discs Steady Wild HoneyClash Discs Steady Wild Honey

Discmania S-Line DD

2. Vikt

Diskens vikt påverkar dess flygning avsevärt. Lättare diskar (130-169 gram) är mer lämpliga för nybörjare eftersom de flyger längre med mindre ansträngning. Tyngre diskar (över 170 gram) är stabila och kontrollerbara i händerna på mer erfarna spelare, särskilt i blåsiga förhållanden. Lättare diskar är vanligtvis mer understabila än fullviktiga diskar. Våra mest populära lätta diskar är:

Latitude 64 Recycled Diamond

Latitude 64 Opto Pearl

Latitude 64 Opto Ruby

3. Plastkvalitet

Plastkvaliteten påverkar diskens hållbarhet och känsla i handen. Alla tillverkare erbjuder åtminstone en billigare "putterplast" och en dyrare "premiumplast". Putterplast har ofta bättre grepp och är särskilt lämplig för putting. Putterplast slits betydligt snabbare än premiumplast och blir snabbt mer understabil. För kast rekommenderas vanligtvis premiumplaster, eftersom de känns bättre i handen och behåller sina flygegenskaper längre.

Exempel på tillverkarnas plasttyper:

Prodigy Disc:

  • Putterplast: 300, 300 Soft, 350G
  • Premiumplast: 400, 500, 750

Innova:

  • Putterplast: DX, KC Pro, XT
  • Premiumplast: Champion, Star, GStar

Discmania:

  • Putterplast: D-Line, Active, Hard Exo
  • Premiumplast: C-Line, S-Line, Active Premium, Neo

Clash Discs:

  • Putterplast: Softy, Hardy
  • Premiumplast: Steady, TONE

Latitude 64:

  • Putterplast: Zero Medium, Zero Soft, Zero Hard, Sense
  • Premiumplast: Opto, Gold, Grand

Diskrekommendationer för nybörjare inom disc golf:

Vi har samlat de bästa putters, midrange-diskar och fairwaydrivers från olika tillverkare nedan. Du kan kombinera olika märken eller välja vår överlägset mest populära produkt: DiscKings Mysterieset. Skriv dina önskemål om lämpliga diskar för nybörjare så samlar vi ihop de perfekta diskarna just för dig:

Discmania

Discmania Flex 2 D-Line P1

Innova

Clash Discs

Prodigy Disc

Latitude 64

Avslutningsvis

Att välja diskar kan kännas utmanande i början, men det bästa sättet att lära sig om diskarna är att kasta dem! Förhoppningsvis hjälper denna guide dig att välja de mest lämpliga discgolfdiskarna, så att du kan njuta av den glädje och de utmaningar som sporten erbjuder!